NEET/AIPMT-1998 Previous Year Solved Paper – Biology

AIPMT/NEET-1998-solved paer free

1. Albinism is known to be due to an autosomal recessive mutation. The first child of a couple with normal skin pigmentation was an albino. What is the probability that their second child will also be an albino?

[A] 50%

[B] 75%

[C] 100%

[D] 25%

ANSWER: –[D] 25%

On the basis of principles of simple recessive inheritance, the probability of albinic child from normally pigmented parents, being an albino child will be 1/4 or 25%.

 

2. Human immune deficiency virus (HIV) has a protein coat and a genetic material which is :

[A] double stranded RNA

[B] double stranded DNA

[C] single stranded DNA

[D] single stranded RNA

ANSWER: –[D] single stranded RNA

HIV virus is a retrovirus, which contains single stranded RNA, surrounded by a protein coat (core shell) as genetic material. It causes AIDS.

 

3. Recombinant DNA is obtained by cleaving the pro-DNAs by:

[A] Ligase

[B] Restriction endonuclease

[C] Primase

[D] Exonucleases

ANSWER: –[b]  Restriction endonuclease

For cloning of DNA, often we need to cut the DNA at specific sites, which are recognized and cleaved by specific enzymes, described as restriction enzymes. Restriction endonuclease is such type of enzyme.

4. In vertebrates, lacteals are found in

[A] Oseophageous

[B] Ear

[C] Ileum

[D] Ischium

ANSWER: –[A] Oseophageous

Invertebrates, lacteals are found in the oesophagus. Lacteals are lymph vessel draining a villus of the vertebrate oesophagus or small intestine(ileum). After digestion, reconstituted fats are released into the lacteals as chylomicrons.

 

5. Lactose is composed of

[A] Glucose + Galactose

[B] Fructose + Galactose

[C] Glucose + Fructose

[D] Glucose + Glucose

ANSWER: –[a] Glucose + Galactose

Lactose (C12H22O11) is milk sugar. It is a saccharide composed of glucose and galactose unit.

 

6. How many different types of genetically different gametes will be produced by a heterozygous plant having genotype AABbCc?

[A] Six

[B] Nine

[C] Two

[D] Four

ANSWER: –[D] Four

 

7. Indesert grasslands, which type of animals are relatively more abundant?

[A] aquatic

[B] Fossorial

[C] Diurnal

[D] Arboral

ANSWER: –[B] Fossorial
Fossorial animals are abundant in desert lands which are adapted to live under ground inside burrows (in low temperature)

 

8. Crossing over diploid organism is responsible for

[A] Segregation of alleles

[B] Recombination of linked alleles

[C] Dominance of genes

[D] Linkage between genes

ANSWER: –[B] Recombination of linked alleles
Crossing over in diploid organism is responsible for recombination of linked genes. Mutual exchange of sections of homologous chromatids occurs in first meiotic prophase. The phenomenon of crossing over involves the exchange of chromosome segments.

 

9. What is the major cause of diminishing wildlife number?

[A] Falling of trees

[B] Paucity of drinking water

[C] Cannibalism

[D] Habitat destruction

ANSWER: –[D] Habitat destruction

 

10. Which one of the following cells, found in testes of rabbit secretes male hormone?

[A] Epithelial cells

[B] Spermatocytes

[C] Leydig’s cell

[D] Sertoli cells

ANSWER: –[D] Leydig’s cell

 

11. A condition of failure of kidney to form urine is called

[A] Anuria

[B] Deamination

[C] Entropy

[D] None of these

ANSWER: –[A] Anuria

 

12. Transfer of genetic information from one bacterium to another in the transduction process is through :

[A] Bacteriophages released from the donor bacterial strain

[B] Another Bacterium having special organ for conjugation

[C] Physical contact between donor and recipient strains

[D] Conjugation between opposite strain bacterium

ANSWER: –[A] Bacteriophages released from the donor bacterial strain

 

13. The supersonic jets cause pollution by the thinning of

[A] O2 layer

[B] O3 layer

[C] CO2 layer

[D] SO2 layer

ANSWER: –[B] O3 layer

 

14. Which of the following is not the main function of lymph glands

[A] Forming RBC

[B] Destroying bacteria

[C] Forming WBC

[D] Forming antibodies

ANSWER: –[A] Forming RBC

 

15. Which one of the following organisms is used as indicator of water quality

[A]  Azospirillum

[B] Escherichia

[C] Biggiata

[D] Chlorella

ANSWER: –[B] Escherichia

 

16. If there was no CO2 in the earth’s atmosphere, the temperature of earth’s surface would be

[A] Higher than the present

[B] Dependent on the amount of oxygen in the atmosphere

[C] Same as present

[D] Less than the present

ANSWER: –[D] Less than the present

 

17. Two opposite forces operate in the growth and development of every population. One of them related to the ability to reproduce at a given rate. The force opposite to it is called

[A] Fecundity

[B] Environmental resistances

[C] Biotic control

[D] Mortality

ANSWER: –[B] Environmental resistances

 

18. Plants such as Prosopis, Acacia , and Capparis represent example s of tropical

[A] Deciduous forests

[B] Evergreen forests

[C] Grass lands

[D] Thorn forests

ANSWER: –[D] Thorn forests

 

19. Carbon mono-oxide is a pollutant because

[A] Reacts with hemoglobin

[B] Makes nervous system inactive

[C] It reacts with O2

[D] It inhibits glycolysis

ANSWER: –[A] Reacts with hemoglobin

 

20. Which of the following is non-symbiotic biofertilizer?

[A] Anabena

[B] Rhizobium

[C] VAM

[D] Azotobacter

ANSWER: –[D] Azotobacter

 

21. Yeast (Saccharomyces cerevisiae is used in the industrial production of

[A] Tetracycline

[B] Ethanol

[C] Butanol

[D] Citric acid

ANSWER: –[B] Ethanol

 

22. Transfusion tissue is present in the leaves of

[A] Pinus

[B] Dryopteris

[C] Cycas

[D] Both [A] and [B]

ANSWER: –[D] Both [A] and [B]

 

23. The most important component of the contraceptive pills is

[A] Thyroxine

[B] Progesterone

[C] Luteinizing hormone

[D] Growth hormone

ANSWER: –[B] Progesterone

 

24. Which one among the following chemicals is used for causing defoliation of forest trees?

[A] Malic hydrazide

[B] 2,4-D

[C] AMO-1618

[D] Phosphon D

ANSWER: –[D] 2,4-D

 

25. The hormone which regulates the basal metabolism in our body is secreted from

[A] Adrenal cortex

[B] Pancreas

[C] Pituitary

[D] Thyroid

ANSWER: –[D] Thyroid

 

26. Which of the following microorganisms is used for the production of citric acid in industries?

[A] Aspergillus niger

[B] Rhizopus nigricans

[C] Lactobacillus bulgaris

[D] Penicillium citrinum

ANSWER: –[A] Aspergillus niger

 

27. Phytochrome becomes active in

[A] Red light

[B] Green light

[C] Blue light

[D] None of these

ANSWER: –[D] None of these

 

28. In mammals, histamine is secreted by

[A] Lymphocytes

[B] Mast cells

[C] Fibroblasts

[D] Histiocytes

ANSWER: –[B] -Mast cell

 

29. Total number of bones in the limb of a man is

[A] 24

[B] 30

[C] 14

[D] 21

ANSWER: –[B] 30

 

30. The reason for vegetatively reproducing crop plants to suit for maintaining hybrid vigor is that

[A] They are more resistant to disease

[B] Once the desired hybrid produced, no chances of losing it

[C] They can be easily propagated

[D] They have a longer life span

ANSWER: –[B] Once the desired hybrid produced, no chances of losing it

 

31. The exchanges of gases in the alveoli of the lungs takes place by

[A] Passive transport

[B] Active transport

[C] Osmosis

[D] Simple diffusion

ANSWER: –[D] Simple diffusion

 

32. The role of double fertilization in angiosperms is to produce

[A] Cotyledons

[B] Endocarp

[C] Endosperm

[D] Integuments

ANSWER: –[C] Endosperm

 

33. The contraction of gall bladder is due to

[A] Cholecystokinin

[B] Enterogastrone

[C] Gastrin

[D] Secretin

ANSWER: –[A] Cholecystokinin

 

34. Loss of an X-chromosome in a particular cell, during its development, results into

[A] Gynandromorphs

[B] Diploid individual

[C] Triploid individual

[D] Both [A] and [B]

ANSWER: –[A] Gynandromorphs

 

35. The hormone that stimulates the stomach to secrete gastric juice is

[A] Enterokinase

[B] Enterogastrone

[C] Gastrin

[D] Renin

ANSWER: –[C] Gastrin

 

36. When a single gene influences more than one trait it is called

[A] Pseudodominance

[B] Pleiotropy

[C] Epistasis

[D] None of these

ANSWER: –[B] Pleiotropy

 

37. One of the factors required for the maturation of erythrocytes is

[A] Vitamin B12

[B] Vitamin C

[C] Vitamin D

[D] Vitamin A

ANSWER: –[A] Vitamin B12

 

38. The layer of cells that secrete enamel of tooth is

[A] Osteoblast

[B] Odontoblast

[C] Dentoblast

[D] Ameloblast

ANSWER: –[B] Odontoblast

 

39. An adult human with average health has systolic and diastolic pressures as

[A] 120 mm Hg and 80 mm Hg

[B] 50 mm Hg and 80 mm Hg

[C] 80 mm Hg and 80 mm Hg

[D] 70 mm Hg and 120 mm Hg

ANSWER: –[A] 120 mm Hg and 80 mm Hg

 

40. In the developmental history of mammalian heart, it is observed that it passes through a two-chambered fish-like heart, three chambered frog-like heart and finally four-chambered stage. To which hypothesis can this above-cited statement be approximated?

[A] Lamarck’s principle

[B] Mendelian principles

[C] Biogenetic law

[D] Hardy Weinberg law

ANSWER: –[C] Biogenetic law

 

41. The lower jaw in mammals is made up of

[A] Dentary

[B] Maxills

[C] Angulars

[D] Mandible

ANSWER: –[A] Dentary

 

42. Calcitonin is a thyroid hormone which

[A] Elevates calcium

[B] Has no effect on calcium

[C] Elevates potassium level in blood

[D] Lowers calcium level in blood.

ANSWER: –[D] Lowers calcium level in blood

 

43. The age of the fossil of Dryopitheus on the geological time scale is

[A] 2.5 X 106 year back

[B] 50 X 6 years back

[C] 75 X 6 years back

[D] 25 X 6 year back

ANSWER: –[A] 2.5 X 106 year back

 

44. Which one of the following statement is correct?

[A] Australopithecus is the real ancestor of modern man

[B] Neanderthal man is the direct ancestor of Homeo sapiens

[C] Homo erectus is the ancestor of man.

[D] Cro-magnon man’s fossil has been found in Ethiopia

ANSWER: –[C] Homo erectus is the ancestor of man

 

45. Species occurring in different geographical area

[A] Sympatric

[B] Allopatric

[C] Sibling

[D] Neopatric

ANSWER: –[B] Allopatric

 

46. The diversity in the type of beaks of finches adapted to different feeding habits on the Galapagos Islands, as observed by Darwin, provides evidence for

[A] Intraspecific competition

[B] Interspecific competition

[C] Origin of species by natural selection

[D] Intraspecific variations

ANSWER: –[C] Origin of species by natural selection

 

47. Genetic drift operates only in

[A] Large population

[B] Mendelian populations

[C] Island populations

[D] Smaller populations

ANSWER: –[A] Large population

 

48. Mental retardation in man, associated with sex chromosomal abnormality is usually due to

[A] Moderate increase in Y complement

[B] Large increase in Y complement

[C] Reduction in X complement

[D] Increase in X complement

ANSWER: –[D] Increase in X complement

 

49. Most appropriate term to describe the life cycle of Oelia

[A] Metamorphosis

[B] Neoteny

[C] Metagenesis

[D] All of these

ANSWER: –[C] Metagenesis

 

50. Warm ocean surge of the peru current recurring every 5 to 8 years or so in the East Pacific of South America is widely known as

[A] EI Nino

[B] Aye Aye

[C] Magnox

[D] Cull stream

ANSWER: –[A] EI Nino

 

51. Solenocytes are the main exvretory structure in

[A] Echinodermates

[B] Platyhelminthes

[C] Annelids

[D] Molluscs

ANSWER: –[B] Platyhelminthes

 

52. The functional unit of contractile system in striated muscle is

[A] Sarcomere

[B] Z-band

[C] Cross bridges

[D] Myofibril

ANSWER: –[A] Sarcomere

 

53. The periderm includes

[A] Secondary phloem

[B] Cork

[C] Cambium

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these 

 

54. Which one of the following is a protein deficiency disease?

[A] Kwashiorkor

[B] Night blindness

[C] Eczema

[D] Cirrhosis

ANSWER: –[A] Kwashiorkor

 

55. The water potential and osmotic potential of pure water are

[A] 100 and 200

[B] Zero and 100

[C] 100 and zero

[D] Zero and zero

ANSWER: –[D] Zero and Zero

 

56. Which of the following merstems is responsible for extrastelar secondary growth in dictyledonous stem?

[A] Interfascicular cambium

[B] Intercalary meristem

[C] Phellogen

[D] Intrafascicular cambium

ANSWER: –[C] Phellogen

 

57. The long bones are hollow and connected by air passages. They are the characterstics of

[A] Reptilia

[B] Land vertebrates

[C] Aves

[D] Mammals

ANSWER: –[C] Aves

 

58. Cellulose, the most important constituent of
plant cell wall is made up of

[A] branched chain of glucose molecules linked by β, 1, 4 glycosidic bond in straight chain and α, 1, 6 glycosidic bond at the site of branching

[B] unbranched chain of glucose molecules linked by β, 1, 4 glycosidic bond

[C] branched chain of glucose molecules linked by α, 1, 6 glycosidic bond at the site of branching

[D] unbranched chain of glucose molecules linked by α, 1, 4 glycosidic bond

ANSWER: –[B] unbranched chain of glucose molecules linked by β, 1, 4 glycosidic bond

 

59. The embryo in sunflower has

[A] Two cotyledons

[B] Many cotyledons

[C] No cotyledons

[D] one cotyledon

ANSWER: –[A] Two cotyledon

 

60. The chemical knives of DNA are

[A] Endonucleases

[B] Transcriptases

[C] Ligases

[D] Polymerases

ANSWER: –[A] Endonucleases

 

61. Which combination of gases is suitable for fruit ripening?

[A] 80% CH420% CO2

[B] 80% CO220% O2

[C] 80% C2H420% CO2

[D] 80% CO220% CH2

ANSWER: –[C] 80% C2H420% CO2

 

62. What is Agen Orange

[A] Color used influorescent lamp

[B] A hazardous chemical used in luminous paints

[C] A biodegradable insecticide

[D] A weedicide containing dioxin

ANSWER: –[D] A weedicide containing dioxin

 

63. How many genome types are present in a typical green plants cell?

[A] More than five

[B] More than ten

[C] Two

[D] Three

ANSWER: –[C] Two

 

64. Botulism caused by Clostridium botulinum affects the

[A] Lymph glands

[B] Neuromuscular junction

[C] Spleen

[D] Intestine

ANSWER: –[D] Intestine

 

65. Floral features are chiefly used in angiosperms identification because

[A] Flowers can be safely pressed

[B] Reproductive parets are more stable and conservative than vegetative parts

[C] Flowers are nive to work with

[D] Flowers are fof various colors

ANSWER: –[B] Reproductive parets are more stable and conservative than vegetative parts

 

66. How carbon monoxide, emitted by auromobile pevents transport of oxygen in thebody tissues?

[A] By forming a stable compound with hemoglobin

[B] By obstructing the reaction o foxygen with hemoglobin

[C] By changing oxygen into carbon dioxide

[D] By destryoing the hemoglobin

ANSWER: –[A] By forming a stable compound with hemoglobin

 

67. In a terrestrial ecosyste such as forest, maximum energy is in which trophic level

[A] T3

[B] T4

[C] T1

[D] T2

ANSWER: –[C] T1

 

68. DNA elements, which can switch their position are called

[A] Cistrons

[B] Transposons

[C] Exons

[D] Introns

ANSWER: –[B] Transposons

 

69. An interesting modification of flower shape for insect pollination occurs in some orchids in which a male insect mistakes the pattern on the orchid flower for the female species and tries to copulate with it, thereby pollinating the flower. This phenomenon is called

[A] Pseudopollination

[B] Pseudoparthenocarpy

[C] Mimicry

[D] Pseudoocopulation

ANSWER: –[D] Pseudoocopulation

 

70. Two bacteria found to be very useful in genetic engineering experiments are

[A] Nitrobacter and Azotobacter

[B] Rhizobium and Diplococcus

[C] Nitrosomonas and Kiebsiella

[D] Escherichia and Agrobacterium

ANSWER: –[D] Escherichia and Agrobacterium

 

71. The fern is so named because

[A] It propagates vegetatively by its leaf tips

[B] It known how to walk by itself

[C] Its spores are able to walk

[D] It is dispersed through the agency of walking animals

ANSWER: –[A] It propagates vegetatively by its leaf tips

 

72. In the five kingdom system of classification, which single kingdom out of the follwing can include blue-green algae, nitrogen fixing bacteria and methanogeneic archaebacteria?

[A] Plantae

[B] Protista

[C] Monera

[D] Fungi

ANSWER: –[C] Monera

 

73. A few organisms are known to grow and multiply at temperatures of 100-105o.They belong to 

[A] Thermophilic sulphur bacteria

[B] Hot spring blue-green algae

[C] Thermophilic subaerial fungi

[D] Marine archaebacteria

ANSWER: –[C] Thermophilic subaerial fungi

 

74. Bryophytes are dependent on water, because

[A] Water is essential for their vegetative propagation

[B] The sperms can easily reach upto egg in the archegonium

[C] Archegonium has to remain filled with water for fertilization

[D] Water is essential for fertiliation for their homosporous nature

ANSWER: –[B] Water is essential for fertiliation for their homosporous nature

 

75. The main role of bacteria in the carbon cycle involves

[A] Chemosynthesis

[B] Digestion or breakdown of organic compounds

[C] Photosynthesis

[D] Assimilation of nitrogenous compounds

ANSWER: –[B] Digestion or breakdown of organic compounds

 

76. Puccnia forms uredia and

[A] Telia on wheat leaves

[B] Accia on barberry leaves

[C] Pycnia on barberry leaves

[D] Aecia on wheat leaves

ANSWER: –[A] Telia on wheat leaves

 

77. Ulothrix can be describe as

[A] Filamentous alga lacking flagellated reproductive stages

[B] Membranous alga producing zoospores

[C] Filamentous alga with flagellated reproductive stages

[D] Non-motile colonial alga lacking zoospores

ANSWER: –[] 

 

78. Which of the following pesticides is an acetylcholinesterase inhibitor?

[A] Endosulfan

[B] Malthion

[C] Aldrin

[D] Y-BHC

ANSWER: –[B] Malthion

 

79. Biological controlcomponent is central to advanced agricultural production.
Which of the following is used as a third generation pesticide?

[A] Insect repellants

[B] Organophosphate and carbamates

[C] Pathogens

[D] Pheromones

ANSWER: –[B] Organophosphate and carbamates

 

80. The DNA of E.coli is

[A] Double stranded and linear

[B] Double stranded and circular

[C] Single stranded and linear

[D] Single stranded and circular

ANSWER: –[B] Double stranded and circular

 

81. Largest sperms in the plants world are found in

[A] Banyan

[B] Cycas

[C] Thuja

[D] Pinus

ANSWER: –[b] Cycas

 

82. Farmers have reported over 50% higher yields of rive by using which of the folllwoing biofertilizer

[A] Cyanobacteria

[B] Legume-Rhizobium symbiosis

[C] Mycorrhiza

[D] Azolla pinnata

ANSWER: –[] 

 

83. Genes that are involved in turning on or off the transcriptionof a set of structural genes ar called

[A] Redundant genes

[B] Regulatory genes

[C] Polymorphic genes

[D] Operator genes

ANSWER: –[D] Operator genes

 

84. If Mendel had studied the seven traits using a plant with 12 chromosomes instead of 14, in what way would his interpretation have been different?

[A] He would not have discovered the law of independent assortment

[B] He would have discovered sex linkage

[C] He could have mapped the chromosome

[D] He would have discovered blending or incomplete dominance

ANSWER: –[A] He would not have discovered the law of independent assortment

 

85. A bacterium divides every 35 minutes. If a culture containing 405
cells per ml is grown for 175 minutes, what will be the cell concentration per ml after 175 minutes?

[A] 35 X 105 cells

[B] 32 X 105 cells

[C] 175 X 105 cells

[D] 85 X 105 cells

ANSWER: –[B] 32 X 105 cells

 

86. What base is responsible for hot spots for spontaneous point mutatuins?

[A] 5-bromouracil

[B] 5-methylcytosine

[C] Guanine

[D] Adenine

ANSWER: –[A] 5-bromouracil

 

87. Which of the follwoing communities is more vulnerable to invasion by out side animals and plants?

[A] Temperate forests

[B] Oceanic island communities

[C] Mangroves

[D] Tropical evergreen forests

ANSWER: –[D] Tropical evergreen forests

 

88. Restriction endonucleases are

[A] Used for in vitro DNA sysnthesis

[B] Used in genetic engineering

[C] Synthesized by bacteria

[D] Present in mammalian cells for degradation of DNA

ANSWER: –[A] Used for in vitro DNA sysnthesis

 

89. Which one of the following statements about cytochrome P450 IS wrong?

[A] It is a colored cell

[B] It is an exzyme involved in oxidation reactions

[C] It has an important role in metabolism

[D] It contains iron

ANSWER: –[A] It is a colored cell

 

90. Genetic engineering is possible, because

[A] We can cut DNA at specific sites by endonuclease like DNAase I

[B] Restriction endonucleases purified from bacteria can be used vitro

[C] The phenomenon of transduction in bacteria is well underwood

[D] We can see DNA by electron microscope

ANSWER: –[B] Restriction endonucleases purified from bacteria can be used vitro

 

91. Typhoid fever is caused by

[A] Shigella

[B] Escherichia

[C] Giardia

[D] Salmonella

ANSWER: –[D] Salmonella

 

92. The response of organisms to the environmental rhythms of light and darkness is called

[A] Vernalization

[B] Photoperiodism

[C] Phototaxis

[D] Phototropism

ANSWER: –[B] Photoperiodism

 

93. A woman with two genes (one on each ‘X’
chromosome) for hemophilia and one gene for colour blindness on the ‘X’ chromosomes marries a normal man. How will the progeny be ?

[A] 50% hemophilic color-blind sons and 50% normal sons

[B] 50% hemophilic daughters and 50% color blind daughters

[C] All sons and dauthters haemophilic and color-blind

[D] Hemophilic and color-blind daughters

ANSWER: –[B] 50% hemophilic daughters and 50% color blind daughters

 

94. The formation of multivalent at meiosis in diploid organism is due to

[A] Deletion

[B] Reciprocal translocation

[C] Monosomy

[D] Inversion

ANSWER: –[B] Reciprocal translocation

 

95. Which one of the follwoing atatements about Cycas is incorrect

[A] It has circinate vernation

[B] Its xylem is mainly composed of xylem vessel

[C] Its roots contain some blue-green algae

[D] It does notehave a well organized female flowers

ANSWER: –[B] Its xylem is mainly composed of xylem vessel

 

96. The rate at which light energy is converted into chemical energy of organic molecules is the ecosystem’s

[A] Net secondary productiviey

[B] Gross primary productivity

[C] Net primary peoductiviey

[D] Gross secondary productivity

ANSWER: –[B] Gross primary productivity

 

97. Which important green-house gas, other than methane , is being produced from the agricultural fields?

[A] Ammonia

[B] Nitrous oxide

[C] Arsine

[D] Sulphur dixoide

ANSWER: –[B] Nitrous oxide

 

98.  Microtubule is involved in the

[A] Muscle contraction

[B] Membrane architecture

[C] Cell division

[D] DNA recognition

ANSWER: –[C] Cell division

 

99. A plant hormone used for inducing morphogenesis in plant tissue culture is

[A] Cytokinins

[B] Ethylene

[C] Abscisic acid

[D] Gibberellins

ANSWER: –[A] Cytokinins

 

50. Which of the following is the contactile protein of a muscle?

[A] Tropomyosin

[B] Tubulin

[C] Myosin

[D] ALL of these
ANSWER: –[C] Myosin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *