NEET/AIPMT-1994 Previous Year Solved Paper – Biology

AIPMT/NEET-1994 FULLY SOLVED PAPER

1. Which among the following is likely to have the highest levels of D.D.T. depositions in its body?

[A] Sea gull

[B] Phytoplankton

[C] Eel

[D] Crab

ANSWER: –[A] Sea gull

 

2. Which one of the following gases contributes the maximum to the ‘green house effect’ on the earth?

[A] Carbon dioxide

[B] chlorofluoro carbon

[C] Freon

[D] methane

ANSWER: –[A] Carbon dioxide

 

3. The dominant second trophic level, in a lake ecosystem, is

[A] Phytoplankton

[B] Zooplankton

[C] Benthos

[D] Plankton

ANSWER: –[b] Zooplankton 

 

4. Sounds above what level are considered hazardous noise pollution?

[A] Above 80 dB

[B] Above 30 dB

[C] Above 150 dB

[D] Above 120 dB

ANSWER: –[D] Above 120 dB

 

5. Which of the following species does not have the ability to fix atmospheric nitrogen?

[A] Azotobactor

[B] Anabaena

[C] Nostoc

[D] Spirogyra

ANSWER: –[D] Spirogyra

 

6. The most important human activity, leading to the extinction of wildlife,
is

[A] Pollution of air and water

[B] Hunting for valuable wildlife products

[C] Introduction of alien species

[D] Alteration and destruction of the natural habitats

ANSWER: –[D] Alteration and destruction of the natural habitats

 

7. If excess water passes out from the tissue without being restored by the kidneys, the cell would

[A] Burst open and die

[B] Take water from the plasma

[C] Not be affected at all

[D] Shriver and die

ANSWER: –[C] Not be affected at all

 

8. Which one of the four parts mentioned below does not constitute a part of single uriniferous tubule?

[A] Distal convoluted tubule

[B] Collecting duct

[C] Bowman’s capsule

[D] Loop of Henle

ANSWER: –[B] Collecting duct

 

9. Which of the following does not have an open circulatory system?

[A] Frog’s tadpole

[B] Prawn

[C] Chelifer

[D] Cockroach

ANSWER: –[A] Frog’s tadpole

 

10. The pace setter in the heart is called

[A] Sino-atrial node(SAN)

[B] Atrio-ventricular node (AVN)
[C] Purkinje fibers

[D] Papillary muscle

ANSWER: –[B] Atrio-ventricular node (AVN)

 

11. In man and mammals, air passes from outside into the lungs through

[A] Nasal cavity, larynx, pharynx, trachea, bronchi, alveoli

[B] Nasal cavity, larynx, pharynx, trachea, bronchioles, alveoli

[C] Nasal cavity, pharynx, larynx, trachea, bronchioles, bronchi, alveoli

[D] Nasal cavity, pharynx, larynx,, trachea, bronchi, bronchioled,alveoli

ANSWER: –[D] Nasal cavity, pharynx, larynx,, trachea, bronchi, bronchioled,alveoli

 

12. Which of the follwing is correct pairing of site of action and substrate of rennin?

[A] Mouth-starch

[B] Small intestine-protein

[C] Stomach-casein

[D] Stomach-fat

ANSWER: –[C] Stomach-casein

 

13. What is true about cleavage in the fertilized egg in humans?

[A] It starts while the egg is in fallopian tube

[B] starts when the egg reaches uterus

[C] It is meroblastic

[D] It is identical to the normal mitosis

ANSWER: –[A] It starts while the egg is in fallopian tube

 

14. Theart sound’dub’ is produced when

[A] Mitral valve is closed

[B] Semi-lunar valves at the base of aorta get closed

[C] Tricuspid valve is opened

[D] Mitral valve is opened

ANSWER: –[B] Semi-lunar valves at the base of aorta get closed

 

15. The examples in which the nitrogenous wastes are excreted from body in the form of uric acid are

[A] Bird and lizards

[B] Frogs and cartilaginous fishes

[C] Insects and bony fishes

[D] Mammals and mollusc

ANSWER: –[A] Bird and lizards

 

16. The respiratory center, which regulates respiration, is located in

[A] Cerebellum

[B] Medulla oblongata

[C] Cerebral peduncle

[D] The vagus nerve

ANSWER: –[B] -Medulla oblongata

 

17. Prolonged deficiency of nicotinic acid caused

[A] Pellagra

[B] Xerophthalmia

[C] Osteomalacia

[D] Anaemia

ANSWER: –[A] Pellagra

 

18. The extra embryonic membranes of the mammalian embryo are derived from

[A] Trophoblast

[B] Inner cell mass

[C] Formative cells

[D] Follicle cells

ANSWER: –[A] Trophoblast

 

19. In the 28 days human ovarian cycle, the ovulation takes place typically on

[A] Day 14 of the cycle

[B] Day 28 of the cycle

[C] Day 1 of the cycle

[D] Day 5 of the cycle

ANSWER: –[A] Day 14 of the cycle

 

20. The immediate cause of induction of ovulation in human female is the large plasma surge of

[A] LH

[B] FSH

[C] Progesterone

[D] Estradiol

ANSWER: –[A] LH

 

21. The type of joint between the human skull bones is called

[A] Cartilaginous joint

[B] Hinge joint

[C] Fibrous joint

[D] Synovial joint

ANSWER: –[C] -Fibrous joint

 

22. Which of the following components is a part of the pectoral girdle?

[A] Sternum

[B] Acetabulum

[C] Glenoid cavity

[D] Ilium

ANSWER: –[C] Glenoid cavity

 

23. Which of the following is the function of enterogastrone?

[A] It inhibits the secretion of gastric juice

[B] It stimulates the secretion of digestive juices in the stomach

[C] It stimulates the flow of pancreatic juice

[D] It regulates the flow of bile.

ANSWER: –[A] It inhibits the secretion of gastric juice

 

24. An epithelial tissue which has thin flat cells, arranged edge to edge so as to appear like closely packed titles, is found to be present at

[A] Outer surface of ovary

[B] Inner lining of fallopian tube

[C] Inner lining of stomach

[D] Inner lining of cheeks

ANSWER: –[D] Inner lining of cheeks

 

25. A plant bears fruit, has a column of vascular tissue and a tap root system,
This plant is a

[A] Angiosperm and dicot

[B] Gymnosperm and dicot

[C] Angiosperm and monocot

[D] Gymnosperm and monocot

ANSWER: –[A] Angiosperm and dicot

 

26. Haploid plants can be obtained by culturing

[A] Pollen grains

[B] Root tips

[C] Young leaves

[D] Endosperm

ANSWER: –[A] Pollen grains

 

27. Besides giving out secretory vesicles, the Golgi apparatus is also concerned with the formation of

[A] Lysosomes

[B] Plastids

[C] Grana of chloroplast
[D] Cell plates after cells division in plants

ANSWER: –[A] Lysosomes

 

28. Which one of the following changes involved is irrelevant, in the evolution of man?

[A] Perfection of hand for tools making

[B] Change of diet from hard nuts and hard roots to soft food

[C] Loss of tail

[D] Increase in the ability to communicate with others and develop community behaviour

ANSWER: –[B] Change of diet from hard nuts and hard roots to soft food

 

29. Which of the following evidence does not favor the Lamarckian concept of inheritance of acquired characters?

[A] Lack of pigment in cave-dwelling animals

[B] Melanization in peppered moth

[C] Absence of limbs in snakes
[D] Presence of webbed toes in aquatic birds.

ANSWER: –[B] Melanization in peppered moth

 

30. Coelom derived from blastocoel is known as

[A] pseudocoelom

[B] Schizocoel

[C] Haemocoesl

[D] Enterocoelom

ANSWER: –[A] Pseudocoelom

 

31. A common characteristic of all vertebrates without exception is

[A] The dividion of body into head, neck, trunk and tail

[B] Their body covered with an exoskelton

[C] The possession of two pairs of functional appendages

[D] The presence of well-development skull

ANSWER: –[D] The presence of well-development skull

 

32. Tube feet are the characteristic structures of

[A] Starfish

[B] Jelly fish

[C] Caryfish

[D] Cuttlefish

ANSWER: –[A] Starfish

 

33. Among the following organisms point out a completely non-parasitic form

[A] Tape worm

[B] Mosquito

[C] Sea anemone

[D] Leech

ANSWER: –[C] Sea anemone

 

34. Which of the following is an example of Platyhelminthes?

[A] Plasmodium

[B] Schistosoma

[C] Trypanosoma

[D] Wuchereria

ANSWER: –[B] Schistosoma

 

35. Radial symmetry is, usually, exhibited in animals which

[A] Are attached to the substratum

[B] Have one opening of alimentary canal

[C] Live in water

[D] Have ciliary mode of feeding

ANSWER: –[d] Have one opening of alimentary canal

 

36. One of the special characters of Coelenterata only in the occurrence of

[A] Polymorphism

[B] Flame cells

[C] Hermaphroditism

[D] Nematocysts

ANSWER: –[D] Nematocysts

 

37. There are special proteins that help to open up DNA double helix in front of the replication fork. These proteins are

[A] DNA ligase

[B] DNA topoisomerase I

[C] DNA gyrase

[D]  DNA polymerase I

ANSWER: –[B] DNA topoisomerase I

 

38. Initiation codon in eukaryotes is

[A] GAU

[B] AGU

[C] AUG

[D] UAG

ANSWER: –[C] AUG

 

39. The earliest fossil form, in the phylogeny of horse, is

[A] Equus

[B] Mesohippus

[C] Eohippus

[D] Merychippus

ANSWER: –[C] Eohippus

 

40. Which of the following is a pair of homologous organs?

[A] Pectoral fin of rohu and fore-limb of horse

[B] Wings of grasshopper and wings of crow

[C] Lungs of rabbit and fills of rohu

[D] Wings of bat and wings of butterfly

ANSWER: –[A] Pectoral fin of rohu and fore-limb of horse

 

41. Plant, but not animals, can convert fatty acids to sugars by a series of reactions called

[A] Photosynthesis

[B] Kreb’s cycle

[C] Glycolysis

[D] Glyoxylate cycle

ANSWER: –[D] Glyoxylate cycle

 

42. In a somatic cell cycle, DNA synthesis takes place in

[A] G1 phase

[B] Prophase of mitosis

[C] S-phase

[D] G2 phase

ANSWER: –[C] S-phase

 

43. The inner membrane of the mitochondria is, usually, highly convoluted forming a series of in foldings known as

[A] Thylakoids

[B] Lamellae

[C] Cristae

[D] Grana

ANSWER: –[C] Cristae

 

44. Which one of the following organelles is located near the nucleus and contains a collection flattened membrane bound cisternae

[A] Nucleolus

[B] Mitochondrion

[C] Centriole

[D] Golgi apparatus

ANSWER: –[D] Golgi apparatus

 

45. Centromere is required for

[A] Replication of DNA

[B] Chromosome segregation

[C] Poleward movement of chromosomes

[D] Cytoplasmic cleavage

ANSWER: –[C] Poleward movement of chromosomes

 

46. Which of the following represents the best stage to view the shape, size, and number of chromosomes?

[A] Prophase

[B] Metaphase

[C] Interphase

[D] Telophase

ANSWER: –[B] Metaphase

 

47. The first phase in the breakdown of glucose, in animal cell, is

[A] Fermentation

[B] Kreb’s cycle

[C] Glycolysis

[D] E.T.S.

ANSWER: –[C] Glycolysis

 

48. In protein synthesis, the polymerization of amino acids involves three steps. Which one of the following is not involved in the polymerization of protein?

[A] Termination
[B] Initiation

[C] Elongation

[D] Transcription

ANSWER: –[D] Transcription

 

49. In mitochondria, cristae act as sites for

[A] Protein synthesis

[B] Phosphorylation of flavoproteins

[C] Breakdown of macromolecules

[D] Oxidation-reduction reaction

ANSWER: –[D] Oxidation-reduction reaction

 

50. A red blood cell was kept in a solution for a few minutes, where it got burst, The solution taken was

[A] Hypotonic

[B] Concentrated sugar solution

[C] Isotonic

[D] Hypertonic

ANSWER: –[A] Hypotonic

51. Which of the following organelles contain enzymes that have digestive action?

[A] Ribosomes

[B] Polysomes

[C] Plastids

[D] Lysosomes

ANSWER: –[D] Lysosomes

 

52. The four elements that make up 99% of all elements found in a living system are

[A] C, H, O, and P

[B] C, N, O, and P

[C] H, O, C,and N

[D] C, H, O, and S

ANSWER: –[C] H, O, C and N

 

53. When yeast ferments glucose, the products obtained are

[A] Ethanol and CO2

[B] Methanol and CO2

[C] Ethanol and water

[D] Water and CO2

ANSWER: –[A] Ethanol and CO2 

 

54. Which of the following organelles is related to genetic engineering?

[A] Mitochondria

[B] Plasmids

[C] Golgi bodies

[D] Lysosomes

ANSWER: –[C] Plasmids

 

55. Organism, which fixes atmospheric nitrogen in the soil, fall under the category of

[A] Bacteria

[B] Green algae

[C] Soil fungi

[D] Mosses

ANSWER: –[A] Bacteria

 

56. The color blindness is more likely to occur in males than in females because

[A] The Y-chromosome of males have the genes for distinguishing colors

[B] Genes for characters are located on the sex-chromosomes

[C] The trait is dominant in males and recessive in females

[D] None of these

ANSWER: –[B] Genes for characters are located on the sex-chromosomes

 

57. A cell-coded protein that is formed in response to infection, with most animal viruses, is called

[A] Histone

[B] Antibody

[C] Interferon

[D] Antigen

ANSWER: –[C] Interferon

 

58. Which of the following statements is correct with reference to a test tube baby?

[A] Fertilization of the egg is effected outside the body; the fertilized egg is then placed in the womb of the mother where the gestation is completed

[B] Fertilization of the egg is effected in the female ganital tract. It is then taken out and grown in a large test tube

[C] A prematurely born baby is reared in an incubator

[D] Fertilizationof the egg and growth of the embryo are affected in a large test tube.

ANSWER: –[A] Fertilization of the egg is effected outside the body; the fertilized egg is then placed in the womb of the mother where the gestation is completed

 

59. Albinism is a congenital disorder resulting from the lack of the enzyme

[A] Tyrosinase

[B] Xanthine oxidase

[C] catalase

[D] Fructokinase

ANSWER: –[A] Tyrosinase

 

60. A sisease caused by eating fish contaminated by industrial waste, containing mercury compound, is called

[A] Osteosclerosis

[B] Hashimoto’s oxidase

[C] Bright’s disease

[D] Minimata disease

ANSWER: –[D] Minimata disease

 

61. Which one of the following is correctly matches a sexually transmitted disease with its pathogen

[A] Syphilis – Treponema pallidium

[B] Gonorrhoes – Entamoeba histolytics

[C] Urethritis – Bacillus anthracis

[D] Softsore – Bacillus brevis

ANSWER: –[A] Syphilis – Treponema pallidium

 

62. Silk is produced by

[A] Adult moth

[B] Cocoon

[C] Larva

[D] Both {A] and [B]

ANSWER: –[C] Larva

 

63. Which among the following is the real product of the honey bee?

[A] Honey

[B] Propolis

[C] Pollin

[D] Bee wax

ANSWER: –[D] Bee wax

 

64. The main reason why antibodies could not solve all the problems of bacteria mediated disease is

[A] Descreased efficiency of the immune system

[B] Insensitivity of the individual following prolonged exposure to antibiotics

[C] Development of mutant strains resistant to antibodies

[D] Inactivation of antibiotics by bacterial enzyme

ANSWER: –[C] Development of mutant strains resistant to antibodies

 

65. Tobacco mosaic virus (TMV)are

[A] Single stranded RNA

[B] Double strnded DNA

[C] Proteinaceous

[D] Double stranded RNA

ANSWER: –[A] Single stranded RNA

 

66. Biological control of agricultural pests, unlike chemical control, is

[A] Self perpetuation

[B] Polluting

[C] Very expensive

[D] Toxic
ANSWER: –[A] Self perpetuation

 

67. Calcium deficiency in the body occurs in the absence of

[A] Vitamin C

[B] Vitamin D

[C] Vitamin B

[D] Vitamin E

ANSWER: –[B] Self perpetuation

 

68. In cheese manufacture, the microorganism are important for

[A] The ripenign only

[B] The souring of milk only

[C] The development of resistance to spilage only

[D] Both souring and the ripening processes.

ANSWER: –[D] Both souring and the ripening processes.

 

69. ‘Lac operon’ in E.coli, is induced by

[A] ‘I’ gene

[B] Promoter gene

[C] Β- galactosidase

[D] Lactose

ANSWER: –[C] Β- galactosidase

 

70. Transduction in bacteria is mediated by

[A] Plasmid vectors

[B] Phage vectors

[C] Cosmids

[D] F-factors

ANSWER: –[B] Phage vectors

 

71. Which of the following statements is correct?

[A] Legumes fix nitrogen only through the specialized bacteria that live in their roots

[B] Legumes fix nitrogen independently of the specialized bacteria that live in their roots

[C] Legumes fix nitrogen only through specialized bacteria that live in their leaves

[D] Legumes are incapable of fixing nitrogen.

ANSWER: –[A] Legumes fix nitrogen only through the specialized bacteria that live in their roots

 

72. Which of the follwing nucleotide sequences contains 4 pyrimidine bases?

[A] GATCAATGC

[B] GUCAGACAA

[C] UAGCGGUAA

[D] Both [B] and[C]

ANSWER: –[A] GATCAATGC

 

73. A child’s blood groups is’O’. The paren’s blood groups cannot be

[A] A and B

[B] A and A

[C] AB and O

[D] B and O

ANSWER: –[C] AB and O

 

74. Which statement best explanins the evvolutionary advantage of meiosis?

[A] Meiosis is necessary for sexual reproduction

[B] Genetic recombinations are possible from generation to generation

[C] Meiosis alternates with mitosis for generation to generation

[D] The same genetic system is passed on from generation to generation

ANSWER: –[B] Genetic recombinations are possible from generation to generation

 

75. A metastatic cancerous tumour is termed ‘sarcoma’ if the disorder is in

[A] Fibroblasts

[B] Circulatory system

[C] Immune system

[D] Epithelial cells

ANSWER: –[A] Fibroblasts

 

76. Normally DNA molecule has A-T, G-C pairing. However, these bases can eist in alternative valency status, owing to rearrangements called

[A] Frame-shift mutation

[B] Tautomerisational mutation

[C] Analog substitution

[D] Point mutation

ANSWER: –[B] Tautomerisational mutation

 

77. The genes, which ramain confined to differential region of Y-chromosome,
are

[A] Autosomal genes

[B] Holandric genes

[C] Completely sex-linked genes

[D] Mutant genes

ANSWER: –[B] Holandric genes

 

78. The process of mating of individuals, which are more closely related than the average of the population to which thy belong, is called

[A] Heterosis

[B] Self breeding

[C] Inbreeding

[D] Hybridization

ANSWER: –[C] Inbreeding

 

79. The nuclease enzyme, which begins its attack from free end of a polynucleotide, is

[A] Polymerase

[B] Endonuclease

[C] Exonucleae

[D] Kinase

ANSWER: –[C] Exonucleae

 

80. The ultimate respiratory substrate, yielding maximum number of ATP molecules,
is

[A] Glycogen

[B] Ketogenic amino acid

[C] Glucose

[D] Amylose

ANSWER: –[C] Glucose

 

81. Poisons like cynide inhibit Na+ efflux and K+ influx during cellular transport. This inhibitory effect is reversed by an injection of ATP. This demonstrates that

[A] ATP is the carrier protein in the transport system

[B] Energy for Na+-K+ exchange pump comes from ATP

[C] ATP is hydrolysed by ATPase to release energy

[D] Na+-K+ exchange pump operates in the cell

ANSWER: –[B] Energy for Na+-K+ exchange pump comes from ATP

 

82. During light reaction of photosynthesis, which of the following phenomenon is observed during cyclic phosphorylation as well as non-cyclic phosphorylation as well as non-cylic phosphorylation?

[A] Releae of O2

[B] Formation of ATP

[C] Formation of NADPH

[D] Involvement of PS I &PS II pigment systems.

ANSWER: –[B] Formation of ATP

 

83. As a tree grows older, which of the following increases more rapidly in thickness?

[A] Heart wood

[B] Sap wood

[C] Phloem

[D] Cortex

ANSWER: –[A] Heart wood

 

84. Casparian strip occurs in a

[A] Endodermis

[B] Exodermis

[C] Pericycle

[D] Epidermis

ANSWER: –[A] Endodermis

 

85. The 1992 Nobel Prize for medicine was awarded to Edmond H. Fischer and Edwin J.Krebs for their work concerning

[A] Reversible protein phosphorylation as a biological regulation machenism

[B] Isolation of the gene for a human disease

[C] Human genome project

[D] Drug designing involving inhibition of DNA synthesis of the pathogen.

ANSWER: –[A] Reversible protein phosphorylation as a biological regulation machenism

 

86. Prochambium is situated just behind apical maristem. Procambium gives rise to

[A] Primary vascular bundle

[B] Vascular cambium

[C] Cork cambium

[D]  both [A] and [B]

ANSWER: –[B] Vascular cambium

 

87. Which of the following molecule act as reaction-center during photosynthesis

[A] Carotene

[B] Phytochrome

[C] P700

[D] Cytochrome

ANSWER: –[C] P700

 

88. Embryo sac represents

[A] Megaspore

[B] Megagametophyte

[C] Megasporophyll

[D] Megagamete

ANSWER: –[B] Megagametophyte

 

89. When pollen of a flower transferrred to the stigma of another flower of the same plant, the pollination is referred to as

[A] Autogamy

[B] Geitonogamy

[C] Xenogamy

[D] Allogamy

ANSWER: –[B] Geitonogamy

 

90. If the growing part is decapitated then

[A] Its growth stops

[B] Leaves become yellow and fall down

[C] Axillary buds are inactivated

[D] Axillary buds are activated

ANSWER: –[D] Axillary buds are activated

 

91. The movement of auxin is largely

[A] Centripetal

[B] Basipetal

[C] Acropetal

[D] Both [A] and[c]

ANSWER: –[B] Basipetal

 

92. Rikettsiae form a group under

[A] Viruses

[B] Bacteria

[C] Fungi

[D] A category between viruses and bacteria

ANSWER: –[B] Bacteria

 

93. Hypanthodium is as specilaized type of

[A] Fruit

[B] Inflorescence

[C] Thalamus

[D] Ovary

ANSWER: –[B] Inflorescence

 

94. In bryophytes

[A] Both generations are independent

[B] Gametophytes are dependent upon sporophytes

[C] Sporophytes complete their life cycle

[D] Sporophytes are dependent upon gametophytes

ANSWER: –[D] Sporophytes are dependent upon gametophytes

 

95. In Pinus, the wing of the seed develops from

[A] Ovuliferous scale

[B] Integument

[C] Nucellus

[D] Bract

ANSWER: –[A] Ovuliferous scale

 

96. In chlorophyceae, the mode of sexual reproduction is

[A] Isogamy

[B] Anisogamy

[C] Oogamy

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these

 

97. The protists have

[A] Only free nucleic acid aggregates

[B] Membrane bound nucleo proteins lying embedded in the cytoplasm

[C] Gene containing nucleoproteins condensed together in loose mass

[D] Nucleoprotein in direct contact with the rest of the cell substance

ANSWER: –[B] Membrane bound nucleo proteins lying embedded in the cytoplasm

 

98. Mycorrhiza exhibits the phenomenon of

[A] Parasitism

[B] Symbiosis

[C] Antagonism

[D] Endemism

ANSWER: –[B] Symbiosis

 

99. Many blue-green algae occur in thermal springs (hot water springs). The temperature tolerance of these algae have een attributed to their

[A]  Mitochondrial structure

[B] Important of homopolar bonds in their proteins

[C] Cell wall structure

[D] Modern cell organization

ANSWER: –[C] Cell wall structure

 

100. Phylogenetic classification is one which is based on

[A] Overall similarities

[B] Utilitarian system

[C] Habitat of plants

[D] Common evolutionary descent

ANSWER: –[D] Common evolutionary descent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *