Reproduction in flowering plants Questions -1- Basic Biology

Questions based on the topic: Reproduction in flowering plants

1. In future, How scientist can overcome the problem of character segregation in Hybrids?

[A] By inserting apomictic genes in Hybrids

[B] By developing good quality hybrids

[C] By maintaining pure-line

[D] By introducing transgene from animals

ANSWER: –[A] By inserting apomictic genes in Hybrids

 

2. What are the commercial avenues for Apomixis application?

[A] Study of genetic variations

[B] In hybrid seed industry

[C] Both of these

[D] None of these

ANSWER: –[B] In hybrid seed industry

 

3. What is true for seed formation in angiosperms?

[A] Seed formation is more dependable

[B] Seed have better adaptive strategies for dispersal

[C] Product of sexual process

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these 

 

4. Polyembryony commonly observed in

[A] Mango

[B] Citrus

[C] Both of these

[D] None of these

ANSWER: –[C] Both of these

 

5. Which statement is incorrect for Apomixis?

[A] Production of seed without fertilization

[B] Seen in some species of Asteraceae & Grasses

[C] It mimics sexual reproduction

[D] It is not an asexual process

ANSWER: –[D] It is not an asexual process

 

6. Perisperm is observed in?

[A] Barley

[B] Wheat

[C] Castor

[D] Beet

ANSWER: –[D] Beet

 

7. If Embryo having Scutellum, It means?

[A] Plant belongs to Dicot Family

[B] Plant belongs to Grass family

[C] Embryo is incompletely develop

[D] Curved embryonal axis in plant

ANSWER: –[B] Plant belongs to Grass family

 

8. In which plant the mature seeds have endosperm?

[A] Pea

[B] Castor

[C] Beans

[D] Groundnut

ANSWER: –[B] Castor

 

9. In Angiosperms, what is the site for two type of fusion during double fertilization?

[A] Endosperm

[B] Embryo

[C] Anther

[D] Embryo sac

ANSWER: –[D] Embryo sac

 

10. Why PEC is 3n in Seed plants?

[A] Due to endomitosis

[B] Due to Triple fusion

[C] Due to Polyploidy induction

[D] Fertilization

ANSWER: –[D] Fertilization

 

11. Pollen – Pistil interaction includes these events?

[A] Pollen deposition

[B] Pollen germination

[C] Pollen tube entry to ovule

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these

 

12. Find out the incorrect statement?

[A] Outbreeding devices promotes cross pollination

[B] Pollen pistil interaction is important to recognize right kind of pollen on stigma

[C] During pollen pistil interaction continuous chemical dialogue is required

[D] Pollen grains germinate on the ovary

ANSWER: –[D] Pollen grains germinate on the ovary

 

13. Which of the following is not an outbreeding device?

[A] Pollen release and stigma receptivity are not synchronized

[B] Genetic self-incompatibility

[C] Unisexual flowers

[D] Hermaphrodite flowers

ANSWER: –[D] Hermaphrodite flowers

 

14. If a flower is brightly colored & having a strong scent with the great amount of nectar, for this flower which of the following statement is correct?

[A] Pollination takes place by nocturnal animals

[B] Anemophily takes place

[C] Most probably these flowers may be Entomophilous or ornithophilous

[D] All of these

ANSWER: –[C] Most probably these flowers may be Entomophilous or ornithophilous

 

15. What is true for pollination by water?

[A] More common amongst abiotic pollination

[B] Mostly seen in Monocots

[C] All hydrophytes invariably shows water pollination

[D] All of these

ANSWER: –[B] -Mostly seen in Monocots

 

16. What is not true for wind pollination?

[A] Pollen are non-sticky

[B] Well exposed stigma

[C] generally Single ovule in an ovary

[D] Generally solitary flowers

ANSWER: –[D] -Generally solitary flowers

 

17. What is correct about agents of pollination?

[A] Two biotic & one abiotic agent

[B] Majority of plants use abiotic agents

[C] 100% Assurity of pollen landing on stigma

[D] All of these

ANSWER: –[D] -All of these

 

18. Which type of pollination brings genetically di􀁷erent types of pollen grains to stigma?

[A] Autogamy

[B] Geitonogamy

[C] Xenogamy

[D] None of these

ANSWER: –[C] -Xenogamy

 

19. Chasmogamous & Cleistogamous flowers, both present in:

[A] Viola

[B] Oxalis

[C] Commelina

[D] All of these

ANSWER: –[D] -All of these

 

20. How many cells of embryo sac have more than one nucleus & also play important role in double fertilization?

[A] 1

[B] 2

[C] 3

[D] 4

ANSWER: –[A] -1

 

21. In 7 celled embryo-sac, how many cells took the responsibility to guide pollen tube entry?

[A] 1

[B] 2

[C] 3

[D] 4

ANSWER: –[B] -2

 

22. What does Embryo sac represent in Angiosperm?

[A] Begining of haploid generation

[B] Female gametophyte

[C] Initiation of sporophytic generation

[D] All of these

ANSWER: –[B] -Female gametophyte

 

23. What is the meaning of Monosporic embryo sac?

[A] Only one egg inside female gametophyte

[B] Only one megaspore mother cell undergoes in meiosis

[C] Develops from one megaspore

[D] Only one division takes place

ANSWER: –[C] -Develops from one megaspore

 

24. Which is a structure not present in female part of a flower?

[A] Filament

[B] Funicle

[C] Chalaza

[D] Hilum

ANSWER: –[A] -Filament

 

25. What is true about Megasporangium of Seed plants?

[A] One Embryo sac in each megasporangium

[B] Embryo sac surrounded by nucellus

[C] Nucellus is the most abundant cell

[D] All of these

ANSWER: –[D] -All of these

 

26. Where is placenta present in Pistil?

[A] Stigma

[B] Inside Ovule

[C] Style canal

[D] Locule

ANSWER: –[D] Locule

 

27. At what temperature the pollen grains can be preserved for many years?

[A] 0 °C

[B] -10 °C

[C] 4 °C

[D] -196 °C

ANSWER: –[D] -196 °C

 

28. Which is true about pollen grain cells?

[A] Size of Generative cell/Size of vegetative cell = value more than 1

[B] Size of Generative cell/Size of vegetative cell = value Less than 1

[C] Size of Generative cell/Size of vegetative cell = value equal to 1

[D] Size of Generative cell/Size of vegetative cell = value may be more than 1 or less than 1

ANSWER: –[D] Size of Generative cell/Size of vegetative cell = value may be more than 1 or less than 1

 

29. What is not true for Intine of pollen grains?

[A] Discontinuous

[B] Thin

[C] Pectocellulosic nature

[D] Not have prominent apertures

ANSWER: –[A] Discontinuous

 

30. Germ pore is the place where?

[A] Intine is absent

[B] Sporopollenin is absent

[C] Cytoplasm get exposed

[D] All of these

ANSWER: –[B] Sporopollenin is absent

 

31. General diameter of most of the pollen grains is?

[A] 25 – 50 nm

[B] 50 – 100 mm

[C] 25 – 50 μm

[D] 25 – 50 Å

ANSWER: –[C] 25 – 50 μm

 

32. What will be happened if Exine will be soft & flexible pollen layer?

[A] Pollen tube will not form

[B] More elongated pollen tube will be formed

[C] Nothing happens

[D] We will not get pollen fossils

ANSWER: –[A] Pollen tube will not form

 

33. Which chemical surrounds the Germ pore?

[A] Cellulose

[B] Pectin

[C] Sporopollenin

[D] Hemicellulose

ANSWER: –[C] Sporopollenin

 

34. What is unique about outer layer of pollen grain?

[A] Exhibit a fascinating array of patterns & designs

[B] Weel preserved during fossilization

[C] Not a continuous layer

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these

 

35. What is unique about the outer layer of pollen grain?

[A] Can withstand high temperature

[B] Can withstand strong alkali

[C] Can withstand strong acids

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these

 

36. In seed plants the male gametophyte is?

[A] Initially formed inside megasporangia

[B] Always remains in group of four cells

[C] Sporogenous tissue

[D] Represent by Pollen grains

ANSWER: –[D] Represent by Pollen grains

 

37. Which structure will have minimum chromosome number in a plant?

[A] Tapetum

[B] Filament

[C] Middle layer cells

[D] Cells of microspore tetrad

ANSWER: –[D] Cells of microspore tetrad

 

38. Which Anther wall layer have cells with more than one nucleus?

[A] Endothecium

[B] Exothecium

[C] Tapetum

[D] None of the layer

ANSWER: –[C] Tapetum

 

39. The anther is having four wall layers: Endothecium, Middle layers, Epidermis and Tapetum.

What is the correct sequence of these wall layers from inside of anther to outside?

[A]  Epidermis, Endothecium, Middle layers, and Tapetum

[B]  Tapetum, Middle layers, Endothecium and Epidermis

[C]  Tapetum, Endothecium, Middle layers and Epidermis

[D]  Epidermis , Middle layers, Endothecium and Tapetum

ANSWER: –[B] Tapetum, Middle layers, Endothecium and Epidermis

 

40. A typical angiosperm anther is?

[A] Bilobed

[B] Dithecous

[C] Tetragonal

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these

 

41. Sexual reproduction is?

[A] Complex process

[B] Slow process

[C] Source of variations

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these

 

42. What is incorrect for embryogenesis?

[A] Mitosis takes place

[B] Haplontic life cycle

[C] Cell differentiation

[D] None of these

ANSWER: –[B] Haplontic life cycle

 

43. Which of the following animal shows parthenogenesis?

[A] Rotifers

[B] Turkey

[C] Honeybees

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these

 

44. The most vital event of sexual reproduction is perhaps?

[A] Parthenogenesis

[B] Embryogenesis

[C] Gamete formation

[D] Syngamy

ANSWER: –[D] Syngamy

 

45. In Seed plants which is considered as the carrier of male gametes?

[A] Water

[B] Anther

[C] Pollen grains

[D] Stamen

ANSWER: –[C] Pollen grains

 

46. What is unique in Marchantia?

[A] Bisexual flower

[B] Monocious plant

[C] Self sterility

[D] Dioecious plant

ANSWER: –[D] Dioecious plant

 

47. Ophioglossum is having 2n = 1260 , it is a ?

[A] Gymnosperm

[B] Angiosperm

[C] Bryophyta

[D] Pteridophyta

ANSWER: –[D] Pteridophyta

 

48. Which of the following having maximum 2n chromosome number?

[A] Humans

[B] Butterfly

[C] Fruit fly

[D] Cat

ANSWER: –[B] -Butterfly

 

49. Clitellum is present in?

[A] Cockroach

[B] Tapeworm

[C] Sponges

[D] Earthworm

ANSWER: –[D] Earthworm

 

50. Identify Bisexual Animals?

[A] Earthworms

[B] Sponges

[C] Tapeworm

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these

 

51. If we called one gamete as antherozoid & another as ovum, it means?

[A] Isogamy

[B] Anisogamy

[C] Oogamy

[D] Hermaphrodite

ANSWER: –[C] Oogamy

 

52. Which of the following form isogametes during sexual reproduction?

[A] Fucus

[B] Human beings

[C] Cladophora

[D] None of these

ANSWER: –[C] -Cladophora

 

53. Species of Neelakuranji is?

[A] Cressipes

[B] Strobilanthus

[C] kunthiana

[D] Eichhornia

ANSWER: –[C] kunthiana

 

54. Which plant is known as “Terror of Bengal”?

[A] Water lily

[B] Potomogeton

[C] Nymphaea

[D] Eichhornia

ANSWER: –[D] -Eichhornia

 

55. Runner, Sucker, Offset & bulb are?

[A] Vegetative propagules

[B] Result of sexual reproduction

[C] Does not involve two parents

[D] Both a & c

ANSWER: –[D] Both a & c

 

56. Identify unicelled organism multiply by the unequal division which results in a small lateral outgrowth in the initial phase (before its separation)?

[A] Amoeba

[B] Paramecium

[C] Chlamydomonas

[D] Yeast

ANSWER: –[D] Yeast

 

57. Which is microscopic motile structure?

[A] Gemmules

[B] Conidia

[C] Zoospores

[D] All of these

ANSWER: –[C] -Zoospores

 

58. Which pair is correct?

[A] Zoospore :: Sponges

[B] Gemmules :: Hydra

[C] Conidia :: Penicillium

[D] Buds :: Chlamydomonas

ANSWER: –[C] Conidia :: Penicillium

 

59. Find out the incorrect statement?

[A] Life spans of organisms is correlated with their size

[B] Reproduction maintains the continuity of life

[C] No natural death in unicelled organisms because they get divide before death

[D] All of these

ANSWER: –[A] Life spans of organisms is correlated with their size

 

60. The longest period over which the life of any organism or species may extend, according to the available biological knowledge concerning it, is known as?

[A] Life span

[B] Life expectancy

[C] Life cycle

[D] All of these

ANSWER: –[B] Life expectancy

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *