Miscellaneous Questions -2- Basic Biology

Miscellaneous Questions-2-nee-aiims-csir mcq

Questions based on the topics:

Human reproduction and Reproductive health

1. There are six important reproductive events: Fertilisation, Gametogenesis, Insemination, Parturition & Gestation; Arrange them in the right sequence.

[A] Fertilisation, Gametogenesis, Insemination, Implantation, Parturition & Gestation

[B] Gametogenesis, Implantation, Fertilisation, Insemination, Parturition & Gestation

[C] Gametogenesis, Insemination, Fertilisation, Parturition, Implantation & Gestation

[D] Gametogenesis, Insemination, Fertilisation, Implantation, Gestation & Parturition

ANSWER: –[D] Gametogenesis, Insemination, Fertilisation, Implantation, Gestation & Parturition

 

2. During which important phase we can see the formation & development of blastocyst?

[A] Just after insemination

[B] Just before implantation

[C] Just after gestation

[D] During fertilization

ANSWER: –[B] Just before implantation

 

3. Find out the wrong statement?

[A] Humans are viviparous

[B] Reproductive events occurs after puberty.

[C] Zygote implantation in the uterine wall immediately after its formation.

[D] Embryonic development is characteristic of Gestation.

ANSWER: –[C] Zygote implantation in the uterine wall immediately after its formation. 

 

4. Delivery of the baby is known as?

[A] Gestation

[B] Parturition

[C] Abortion

[D] Insemination

ANSWER: –[B] Parturition

 

5. What is true for the male reproductive system?

[A] Sperm formation ceases in old age

[B] Located above the Pelvis region

[C] Sperm formation continue even in old age

[D] Both b & c

ANSWER: –[C] Sperm formation continue even in old age

 

6. The male reproductive system includes:

[A] Testes

[B] Accessory ducts & External genitalia

[C] Glands

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these

 

7. The testes are situated outside the abdominal cavity within a pouch called?

[A] Lobule

[B] Tubule

[C] Vasa

[D] Scrotum

ANSWER: –[D] Scrotum

 

8. What is not true for male gametogenesis?

[A] Takes place in Testes

[B] Require normal internal body temperature

[C] Seminiferous tubules produces sperms

[D] Sperm formation required reductional division

ANSWER: –[B] Require normal internal body temperature

 

9. Which statement is correct for testes?

[A] Oval in shape, Present outside abdominal cavity & have 250 seminiferous tubules.

[B] Covered by dense covering & has 250 compartments called rete testis

[C] Testicular lobules contains one to three seminiferous tubules & form compartments in oval shape testis.

[D] Oviduct, Uterus & Vagina

ANSWER: –[C] Testicular lobules contains one to three seminiferous tubules & form compartments in oval shape testis.

 

10. Sertoli cells are seen in?

[A] Testicular pouch

[B] Outside testicular lobules

[C] inside seminiferous tubules

[D] inside spermatozoa

ANSWER: –[C] inside seminiferous tubules

 

11. Find out the wrong statement?

[A] The scrotum helps in maintaining the low temperature of testes

[B] Each seminiferous tubule is lined by spermatogonia only.

[C] Sertoli cells provide nutrition to the germ cells

[D] Leydig cells present in interstitial spaces

ANSWER: –[B] -Each seminiferous tubule is lined by spermatogonia only.

 

12. Which is not a part of the male reproductive system?

[A] Vasa efferentia

[B] Mons pubis

[C] Rete

[D] Vas deferens

ANSWER: –[B] Mons pubis

 

13. Which cells synthesize & secrete testicular hormones (Androgens)?

[A] Sertoli cells

[B] Spermatogonia

[C] Interstitial cells

[D] Germ cells

ANSWER: –[C] Interstitial cells

 

14. Seminiferous tubules directly connected to?

[A] Vasa efferentia

[B] Vas deferens

[C] Rete testis

[D] Epididymis

ANSWER: –[C] Rete testis

 

15. Which structure leaves the testis & connect with epididymis?

[A] Vasa efferentia

[B] Vas deferens

[C] Rete testis

[D] ejaculatory duct

ANSWER: –[A] Vasa efferentia

 

16. Which structure ascends to the abdomen & loops over the urinary bladder?

[A] Vasa efferentia

[B] Vas deferens

[C] Rete testis

[D] Epididymis

ANSWER: –[B] Vas deferens

 

17. Which is directly opens into urethra?

[A] Vasa efferentia

[B] Vas deferens

[C] Rete testis

[D] ejaculatory duct

ANSWER: –[D] ejaculatory duct

 

18. Identify the structure which becomes ejaculatory duct after receiving a duct from seminal vesicle?

[A] Vasa efferentia

[B] Vas deferens

[C] Rete testis

[D] Epididymis

ANSWER: –[B] Vas deferens

 

19. Ejaculatory duct perform following functions?

[A] Store sperm

[B] Transport sperm

[C] Produce sperm

[D] Both a & b

ANSWER: –[D] Both a & b

 

20. Leydig cells are also known as?

[A] Germ cells

[B] Immunological competent cells

[C] Interstitial cells

[D] Sertoli cells

ANSWER: –[C] Interstitial cells

 

21. Which gland is not a part of male reproductive system?

[A] Seminal vesicles

[B] Prostrate

[C] Bulbourethral glands

[D] Bartholin glands

ANSWER: –[D] Bartholin glands

 

22. Seminal plasma contains?

[A] Calcium

[B] Enzymes

[C] Fructose

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these

 

23. Fore skin covers?

[A] Entire testes

[B] Glans penis

[C] Entire penis

[D] All of these

ANSWER: –[B] Glans penis

 

24. Male external genitalia is important for which event of reproduction?

[A] Gestation

[B] Parturition

[C] Implantation.

[D] Insemination

ANSWER: –[D] Insemination

 

25. Primary sex organ in the female is?

[A] Uterus

[B] Cervix

[C] Vagina

[D] Ovary

ANSWER: –[D] Ovary

 

26. Which is not present in pair in female reproductive system?

[A] Oviduct

[B] Ovary

[C] Mammary gland

[D] Cervix

ANSWER: –[D] Cervix

 

27. The female reproductive system does not includes?

[A] Uterus

[B] Oviduct

[C] Cervix

[D] Prostrate

ANSWER: –[D] Prostrate

 

28.The Human Ovary is filled with?

[A] Solid mass of cells

[B] Soft tissue stroma

[C] muscular tissues

[D] Specific fluid

ANSWER: –[B] Soft tissue stroma

 

29. Find out the wrong statement?

[A] Size of ovary is always greater than size of testes

[B] Ovary & Testes both also perform endocrine functions

[C] Gametogenesis is primary function of Testes & Ovary

[D] Formation of ovum ceases in women around the age of fifty years.

ANSWER: –[A] Size of ovary is always greater than size of testes

 

30. Which structures constitute female accessory ducts?

[A] Oviduct & Uterus

[B] Uterus & vagina

[C] Fallopian tube & vagina

[D] Oviduct, Uterus & Vagina

ANSWER: –[D] Oviduct, Uterus & Vagina

 

31. Fimbria is a part of? 

[A] Ovary

[B] Uterus

[C] Oviduct

[D] Cervix

ANSWER: –[C] Oviduct

 

32. What is the length of fallopian tube?

[A] Two to four centimeter

[B] Four to five centimeter

[C] Ten to twelve centimeter

[D] Highly variable

ANSWER: –[C] Ten to twelve centimeter

 

33. Funnel shaped part of oviduct which is closer to ovary is known as?

[A] Ampulla

[B] Isthmus

[C] Fimbriae

[D] Infundibulum

ANSWER: –[D] Infundibulum

 

34. Finger like projections present on a part of oviduct closer to ovary, are known as?

[A] Ampulla

[B] Isthmus

[C] Fimbriae

[D] Infundibulum

ANSWER: –[C] Fimbriae

 

35. Which structure helps in collection of the ovum after ovulation?

[A] Ampulla

[B] Isthmus

[C] Fimbriae

[D] Infundibulum

ANSWER: –[C] Fimbriae

 

36. What is correct sequence of Oviduct parts from ovary to uterus?

[A] Isthmus – Ampulla – Infundibulum

[B] Isthmus – Infundibulum – Ampulla

[C] Infundibulum – Ampulla – Isthmus

[D] Ampulla – Infundibulum – Isthmus

ANSWER: –[C] Infundibulum – Ampulla – Isthmus

 

37.Which female reproductive part popularly known as Womb? 

[A] Mons pubis

[B] Uterus

[C] Ampulla

[D] Birth canal

ANSWER: –[B] Uterus

 

38. The structure which connects uterus with vagina is known as?

[A] Endometrium

[B] Clitoris

[C] Ampulla

[D] Cervix

ANSWER: –[D] Cervix

 

39. Birth canal is made up of?

[A] Cervix Only

[B] Uterus & Oviduct only

[C] Cervical canal with uterus

[D] Cervical canal with Vagina

ANSWER: –[D] Cervical canal with Vagina

 

40. What is true for uterine wall layers?

[A] Perimetrium is outermost thin membranous layer

[B] Myometrium is middle thick layer of smooth muscle

[C] Endometrium is inner glandular layer

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these

 

41. Which uterine layer helps at the time of child birth (Parturition)?

[A] Perimetrium

[B] Myometrium

[C] Endometrium

[D] None of these

ANSWER: –[B] Myometrium

 

42. Which uterine layer undergoes cyclical changes during menstrual cycle?

[A] Perimetrium

[B] Myometrium

[C] Endometrium

[D] Both b & c

ANSWER: –[C] Endometrium

 

43. Which is not considered as a part of female external genitelia?

[A] Hymen

[B] Labia

[C] Mons pubis

[D] Vagina

ANSWER: –[D] Vagina

 

44. What is true for functional mammary gland in females?

[A] Each breast is divided into fifteen to twenty mammary lobes

[B] Mammary lobes containing clusters of cells called sertoli

[C] The cells of sertoli secrete milk and which is stored in the cavities of alveoli.

[D] All of these

ANSWER: –[A] Each breast is divided into fifteen to twenty mammary lobes

45. New born baby suck milk from which structure of functional mammary gland?

[A] Mammary lobes

[B] Alveoli

[C] Mammary duct

[D] Lactiferous duct

ANSWER: –[D] Lactiferous duct

 

46. What is not true for spermatogonia cells?

[A] Immature male germ cells

[B] Produce sperms

[C] Become functional at puberty

[D] Present in interstitial space

ANSWER: –[D] Present in interstitial space

 

47. Which statement is correct? (I) Spermatogonia have Haploid number of chromosomes (II) All spermatogonia undergoes into meiosis at a time.

[A] Both I & II

[B] Only I

[C] Only II

[D] None of these

ANSWER: –[D] None of these

 

48. What are Primary spermatocytes?

[A] Differentiated Spermatogonia

[B] Meiocytes

[C] Diploid cells

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these

 

49. Which structure directly give rise to Spermatids?

[A] Primary Spermatocyte

[B] Secondary spermatocyte

[C] Spermatogonia

[D] Germ cells

ANSWER: –[B] Secondary spermatocyte

 

50. Which is not a haploid cell?

[A] Spermatids

[B] Secondary spermatocyte

[C] Spermatozoa

[D] Spermatogonia

ANSWER: –[D] Spermatogonia

 

51. What is Spermiogenesis?

[A] Transformation of spermatocytes into spermatids

[B] Transformation of Spermatogonia into Sperm

[C] Transformation of Spermatids into spermatozoa

[D] Release of sperm

ANSWER: –[C] Transformation of Spermatids into spermatozoa

 

52. The process by which sperms released from sertoli cell (or seminiferous tubules) is known as?

[A] Spermiogenesis

[B] Spermiation

[C] capacitation

[D] Spermatogenesis

ANSWER: –[B] Spermiation

 

53. What is correct for endocrine aspect of male reproductive system?

[A] LH acts at the Leydig cells

[B] FSH acts at the Leydig cells

[C] FSH acts at the Sertoli cells

[D] Both a & c

ANSWER: –[D] -Both a & c

 

54. Find the correct match?

[A] Tail of Sperm:: Energy source for swimming

[B] Middle peice of Sperm:: Enzymes for fertilization

[C] Head of Sperm:: Carry chromosomal material

[D] All of these

ANSWER: –[C] Head of Sperm:: Carry chromosomal material

 

55. Sperm Acrosome is rich in?

[A] Vitamins

[B] Enzymes

[C] Minerals

[D] Semen

ANSWER: –[B] Enzymes

 

56. In one ejaculate of a human male how many sperms are present?

[A] Few hundreds

[B] Few thousands

[C] Few millions

[D] Few hundred millions

ANSWER: –[D] Few hundred millions

 

57. What is essential for normal fertility in the male?

[A] At least Sixty percent sperm must have normal shape

[B] At least forty percent sperm must show high mobility

[C] At least sixty percent sperms must have normal size

[D] All of these

ANSWER: –[D]  All of these

 

58. What is not true for Androgens?

[A] Stimulate the process of spermatogenesis

[B] Produced in Sertoli cells by the induction of LH

[C] Maintain functions of male sex accesory ducts & glands

[D] All of these

ANSWER: –[B] Produced in Sertoli cells by the induction of LH

 

59. What is true for Oogenesis?

[A] Till puberty every year thousands of oogonia formed in ovary.

[B] Oogenesis starts after Puberty

[C] Division during Oogenesis process are rapid

[D] Fetal ovary has a couple of million oogonia

ANSWER: –[D] Fetal ovary has a couple of million oogonia

 

60. How many primary follicles are present at the time of puberty in each ovary?

[A] Hundreds

[B] Less than ten thousand

[C] More than fifty thousand

[D] More than one million

ANSWER: –[C] More than fifty thousand

 

61. Which Follicle has Fluid filled cavity “Antrum”?

[A] Primary Follicle

[B] Secondary Follicle

[C] Tertiary Follicle

[D] All of these

ANSWER: –[C] Tertiary Follicle

 

62. What is Correct for Oogenesis process?

[A] Equal cell divisions

[B] Fast cell divisions

[C] Unequal division

[D] Delayed Mitosis

ANSWER: –[C] Unequal division

 

63. Which is Haploid among the following?

[A] Primary Follicle

[B] Secondary Follicle

[C] Secondary Oocyte

[D] Both b & c

ANSWER: –[C] Secondary Oocyte

 

64. Zona pellucida surrounds?

[A] Primary Follicle

[B] Secondary Follicle

[C] Secondary Oocyte

[D] Graafian follicle

ANSWER: –[C] Secondary Oocyte

 

65. What is not correct for Ovulation in human female?

[A] For ovulation Graafian follicle get ruptured

[B] Secondary oocyte is released

[C] Ovary releases completely matured ovum which is ready for fertilization

[D] Occurs middle of menstrual cycle

ANSWER: –[C] Ovary releases completely matured ovum which is ready for fertilization

 

66. The thickest endometrium is seen in, which phase of the Menstrual cycle?

[A] Follicular

[B] Luteal

[C] Proliferative

[D] Ovulatory

ANSWER: –[C] Proliferative

 

67. The major reason for rupture of the Graafian follicle is?

[A] Sudden high level of FSH

[B] Low Progesterone level

[C] Nutrition deficiency

[D] LH surge

ANSWER: –[D] LH surge

 

68. What is the source of Progesterone?

[A] Graffian follicle

[B] Endometrium

[C] Zona pellucida

[D] Corpus luteum

ANSWER: –[D] Corpus luteum

 

69. Site of fertilisation is?

[A] Fallopian tube

[B] Cervix

[C] Vagina

[D] Uterus

ANSWER: –[A] Fallopian tube

 

70. The Zygote undergoes in cleavage and forms?

[A] Capsomeres

[B] Metameres

[C] Sarcomeres

[D] Blastomeres

ANSWER: –[D] Blastomeres

 

71. What is the correct sequence of embryonic development?

[A] Blastula – Morula – Gastrula

[B] Morula – Gastrula – blastula

[C] Glastula – Morula – Blastula

[D] Morula – Blastula – Gastrula

ANSWER: –[D] Morula – Blastula – Gastrula

 

72. In which embryonic stage Implantation takes place?

[A] Morula

[B] Blastocyst

[C] Gastrula

[D] Any of these

ANSWER: –[B] Blastocyst

 

73. What is False for Placenta?

[A] Never act as an Endocrine part

[B] Develop from Chorionic villi & uterine tissue

[C] Maintain Supply to fetus

[D] Connected to embryo through an umbilical cord

ANSWER: –[A] Never act as an Endocrine part

 

74. Which structure releases hCG & hPL during pregnancy?

[A] Corpus luteum

[B] Uterus

[C] Ovarian tissues

[D] Placenta

ANSWER: –[D] Placenta

 

75. Pregnancy specific hormones are?

[A] Progesterone & Oestrogen

[B] hCG & Progesterone

[C] hPL & Relaxin

[D] hCG, hPL & Relaxin

ANSWER: –[D] hCG, hPL & Relaxin

 

76. What is the significance of Foetal ejection reflex?

[A] Triggers release of Oxytocin

[B] Brings stronger uterine contraction by hormonal induction

[C] Initiate the events of Parturition

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these

 

77. In India family planning programme initiated in?

[A] Early fifty’s

[B] the late sixties

[C] the mid nineties

[D] Before independence

ANSWER: –[A] Early fifty’s

 

78. A foetal sex determination test based on chromosomal pattern in the amniotic fluid surrounding the developing embryo is known as?

[A] ELISA

[B] PCR

[C] Widal

[D] Amniocentesis

ANSWER: –[D] Amniocentesis

 

79. Famous Contraceptive pill “Saheli” developed by?

[A] AIIMS

[B] CDRI

[C] CIMAP

[D] RRL

ANSWER: –[B] CDRI

 

80. Periodic abstinence method practiced by avoiding coitus in these days? (counted from beginning of menstrual cycle)

[A] First ten days of menstrual cycle

[B] Last five days of menstrual cycle

[C] One week from the tenth day

[D] First two weeks

ANSWER: –[C] One week from the tenth day

 

81. For natural contraception, Lactational amenorrhea method is effective only when?

[A] Exclusive breast feeding

[B] Before six months from parturition

[C] Both of these

[D] None of these

ANSWER: –[B]  -Before six months from parturition

 

82. What is LNG – 20?

[A] Oral contraceptive pill

[B] Emergency contraceptive pill

[C] Spermicidal Jelly

[D] Hormone releasing IUD

ANSWER: –[D] Hormone releasing IUD

 

83. Which is correctly matched?

[A] Multiload 375 – Non medicated IUD

[B] Lippes loop – Copper releasing IUD

[C] Progestasert – Hormone based IUD

[D] All are correctly matched

ANSWER: –[C] Progestasert – Hormone based IUD

 

84. Famous Contraceptive pill “Saheli” has following unique features?

[A] Once a week Pill

[B] Progesterone – Estrogen combination

[C] Both of these

[D] None of these

ANSWER: –[A] Once a week Pill

85. What is the mechanism of action of IUD to prevent conception or fertilization?

[A] Increase phagocytosis of sperm in uterus

[B] Suppress Sperm motility

[C] Make uterus unsuitable for implantation

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these

86. Which Duct is tied & cut during Vasectomy?

[A] Vasa efferentia

[B] Vas deferens

[C] Rete testis

[D] Epididymis

ANSWER: –[B] Vas deferens

87. Which is not a venereal disease?

[A] Trichomoniasis

[B] Genital warts

[C] Chlamydiasis

[D] Rickettsial pox

ANSWER: –[D] Rickettsial pox

88. Which method is not comes under ART to treat infertility?

[A] IVF

[B] GIFT

[C] ZIFT

[D] Adoption

ANSWER: –[D] Adoption

89. In which method Sperm is directly injected into the ovum?

[A] IUI

[B] IVF

[C] ICSI

[D] GIFT

ANSWER: –[C] ICSI

90. What are complications of STD if untreated for a long time?

[A] Still birth

[B] PID

[C] Ectopic pregnancy

[D] All of these

ANSWER: –[D] All of these

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *